سخن مردم" هرساله 15اردیبهشت ماه روز جهانی ماما نامگذاری شده است وامروز بیش از هر زمانی جهان به ماما نیاز دارد.
به گزارش سخن مردم" قدمت رشته مامایی در ایران به شکل آموزش عالی پس از تحصیلات دبیرستان، به ۸۰ سال قبل برمیگردد،مامایی رشته کهنی است که از آغاز تولد بشر مفهوم پیدا کرد،اما امروز به یک حرفه و تلاش و حرکتی عالمانه، همراه با دانش امروز تبدیل شده است.
ارائه مراقبتهای مامایی با کیفیت بالا و تلاش در بهبود مستمر آن، عامل مهمیدر کاهش مرگ و میر مادران است.متاسفانه این حرفه علی رغم تاکید سازمان جهانی بهداشت هر روز در کشور ما کمرنگ تر میشود.
گفتگو:خانم صفا عبدالهی
روز جهانی ماما فرصت مناسبی است تا به سراغ یکی ازمامای نمونه ی شهرمان که سالهاست درحال خدمت به بانوان است برویم ،درادامه این گفتگو تقدیم مخاطبان عزیز می گردد.
ضمن تبریک این روز بزرگ خدمت شما خانم کفایی عزیز وهمکارانتان دراین رشته که جای تقدیر وتشکر دارد ابتدا خودتان رامعرفی کنید؟
سکینه کفایی هستم ،متولد سال ۱۳۶۰ در شهر برازجان ،کارشناس مامایی فارغ التحصیل دانشگاه علوم پزشکی شیراز ۱۵ سال سابقه کار دارم و ۹ سال است که به عنوان مسئول زایشگاه بیمارستان شهید گنجی در حال انجام خدمت هستم .
عضو هیئت بدوی نظام پزشکی شهرستان دشتستان ودو دوره است ،یک دوره عضو عالی نظام پزشکی مرکزی در تهران بودم و دو بار مامای نمونه استانی و یکبار مامای نمونه کشوری شدم .
چطور شد که مامایی رابه عنوان شغل خود انتخاب کردید؟
در انتخاب این رشته به خاطر علاقه به رشته زیر گروه پزشکی داشتم و با توجه به اینکه خواهرم پرستار بود و از شغل خودش صحبت می کرد ،تصمیم گرفتم که رشته مامایی را انتخاب کنم و وارد این رشته شوم ، شاید در ابتدا آنقدر عاشق این رشته نبودم و خیلی من را جذب نمی کرد.
و حتی اولین بار داخل زایشگاه شاهد زجر کشیدن و درد کشیدن یک زن بودم ، یک انسان که اینقدر درد می کشید دچار شک و تردید شدم، وقتی که انسان اینقدر درد می کشید و وقتی که یک زایمان انجام شد و موجود کوچکی شروع به گریه کردن کرد ، دیدم چطور دستهای توانایی من می تواند پیوندی بین دنیای جنینی و نوزادی ایجاد کند،و باعث شادی یک زن و خانواده بشود که بی صبرانه منتظر تولد فرشته کوچولوی خودشان هستند، عاشق رشته ام شدم و تصمیم گرفتم رشته خودم را ادامه بدهم و در کار خود بهترین باشم و بتوانم به زنان شهر خدمت کنم.
سختی های شغل مامایی تاثیر منفی بر روی کارشما نمی گذارد؟
خوب رشته مامایی استرس ها و سختی ها و تلخی های خودش را دارد، شب کاریهای طولانی دارد که گاهی انگار صبح نمی شود و تو را از پای در می آورد و فقط یک ماما میتواند آن را درک کند.
معمولاً زنانی که درد زایمان را کشیدند و از شدت درد به ما چنگ میزنند، به سرما فریاد می زنند ،قهر می کنند و بعد از زایمان طلب بخشش میکنند و اظهار می کنند شما چطور این فشارروحی و جسمی را تحمل می کنید و وقتی که عاشق کار باشید، می فهمی که این رشته چه سختی هایی دارد و تو چه سختی هایی را تحمل می کنی و تمام دلخوشی های تو می شود تولد نوزاد، وقتی که یک فرشته دوست داشتنی را در آغوش مادرش میگذاری فراموش می کنی که چقدر سختی کشیدی، چطور این لحظه ها گذشت و قهرمانانه خدا را شکر که یک زایمان دیگر به سلامتی انجام شد و سختیها و تلخیها را من و مادر فراموش میکنیم .
تلخ ترین خاطره شما؟
یکی از اتفاقات تلخ من که من شاهد آن بودم در یک شیفت کاری صبح یک خانم بارداری داشتیم که بارداری اول را تجربه میکرد و خانواده و همسرش در سالن بی صبرانه منتظر تولد نوزادشان بودند دسته گل و شیرینی گرفته بودند و مرتب احوال مریض شان را می پرسیدند که آیا نوزاد متولد شد یا نه سرانجام ساعت زایمان فرا رسید.
وقتی نوزاد متولد شد ناهنجاری های زیادی در سر و صورت و گردنش بود ،که آدم را تحت تاثیر قرار می داد ووقتی پدرش برای اولین بار نوزادش را دید از شدت ناراحتی از حال رفت و سکته خفیفی کرد و در اورژانس بستری شد و شاید روزها و هفته ها حال ما به خاطر این قضیه بد بود که چرا این اتفاق افتاده است .
و یا اینکه خانمی بعد از ۱۸ سال با روشهای کمک باروری باردار شده بود داخل پنجمین ماه نوزادش سقط شد و آنقدر با همسرش گریه کردند که ما همه به همراه آنها گریه کردیم و آن قدر ناراحتیشان زیاد بود که آدم را تحت تاثیر قرار میداد، و یا مواردی که خانمی برای پنجمین بار باردار و چهار بار سزارین شده بود بعد از سزارین دچار خونریزی شد و از بین رفت و فکر اینکه این چهار بچه بدون مادر شدن آدم را خیلی ناراحت می کند و تحت تاثیر قرار می دهد.
و بدترین وتلخ ترین خاطره در کار ما مربوط به از دست دادن یک مادر یا یک نوزاد و آنقدر دردناک است که زندگی عادی ما را تحت تأثیر قرار می دهد که معمولاً علت مرگ های مادری خونریزی های بیش از حد بعد از زایمان است که ممکن است به علت چسبندگی های جفت و یا خونریزی های بعد از زایمان باشد.
بیشترین علت مرگ نوزادان، نارسی آنها است که زودتر از موقع به دنیا آمده باشند و متاسفانه ما نتوانیم از نظر درمانی برای آنها کاری انجام بدهیم.
در واقع مرگ مادر یکی از شاخصهای مهم سلامتی جامعه است و همه جوامع تلاش میکند که این مورد را کاهش دهند و خوشبختانه در استان بوشهر هم شاهد کاهش آن هستیم .
ازشیرین ترین خاطره چندسال مامایی خودبرایمان بگوئید؟
در رشته ما شیرین ترین چیزی که وجود دارد تولد نوزاد است وقتی یک نوزاد ای متولد می شود و تو یک وسیله می شوی که آن مادر را در راه بهشتی شدنش یاری می کنی و وقتی آن نوزاد را در بغل مادر می گذاری و به نوزاد خوش آمد می گویی و مادرش برای تو دعای خیر می کند،تو خوشبخت ترین موجود این دنیا می شوی.
شاید بهترین خاطره من که هیچ وقت فراموش نمی کنم زمانی خودم برادرزاده هایم را به دنیا آوردم و خودم عامل زایمان آنها بودم البته بگذریم که با هر کدام چقدر استرس کشیدم تا متولد شدند ولی بعد از زایمان اینقدر لذت بخش بود وقتی برادرزاده هایم را در آغوش می گرفتم و می گفتم عمه جان به جمع خانواده خوش آمدید.
ویژگیهای یک مامای خوب؟
یک مامای خوب اول باید عاشق کار و رشته اش باشد تا بتواند با سختیهای آن کنار بیاید و استرسهای آن را تحمل کند.
باید مسئولیت پذیر باشد و بداند که با جان دوانسان سر و کار دارد و مصمم تر و مسئولانه تر اقدامات درمانی را برایشان انجام دهد، باید صبور و مهربان باشد تا بتواند پابه پای دردهای مادر همدلی کند و آن را حمایت روحی و جسمی و روانی کندو بایستی با علم روز دنیا به پیش برود تا بهترین درمان ها را به همراه متخصص زنان برای مادر و نوزاد انجام دهد.
اهمیت وبرتری زایمان طبیعی باسزارین چیست؟
عقلانی تر است که مادر به جز در مواقع ضروری تر زایمان طبیعی را انتخاب کند و از سزارین های بی مورد که باعث چسبندگی ها و عفونتها و حتی مرگ مادر شده خودداری کند .
در کشور ما متاسفانه متقاضیان سزاریان با روند رو به رشدی در حال افزایش بود که خوشبختانه با شروع طرح تحول در همه کشور و از جمله در بیمارستان شهید گنجی ما کلاسهای آمادگی زایمان را راهاندازی کردیم.
مادرها دو روز در هفته در کلاس ها شرکت می کردند وبا روند زایمان طبیعی آشنا میشدند،ورزش را انجام میدادند و به نحوی برای زایمان طبیعی آماده میشدند و طبعاً وقتی آگاهی داشتند ترس آنها از زایمان کم میشد و به سمت زایمان طبیعی سوق داده میشدند .
سخن پایانی
مجدد روز جهانی ماما را به همهی سبزپوشان مهربان و ایثارگر تبریک می گویم و برای همه آنها آرزوی سلامتی سعادت و شادی از درگاه ایزد منان طلب میکنم .
مامایی یک شغل نیست، عشق است هنر است ،که متاسفانه به علت اشباع این رشته ماماها بعد از گذراندن طرح خود بیکار میشوند و این یکی از معضلات رشتهمامایی است که اینها مجبور میشوند در رشتههای غیر مرتبط کار کنند، اما متاسفانه بیکار میشوند ،که سختی کار به این رشته تعلق نگرفته است وباوجودی که سختی آن بر همگان آشکار است و همه سختی این رشته را از نظر روحی و جسمی روحی درک می کنند، ولی متاسفانه هنوز سختی کار به این رشته تعلق نگرفته است و باعث ناراحتی های این قشر زحمتکش شده است.
یا عدم قرارداد بیمه ها با ما هایی که دارای مطب و یا دفتر کار هستند که متاسفانه بیمه با وجود داشتن کد نظام پزشکی برای ماماها ،ولی هنوز اجازه نوشتن یک سونوگرافی برای مادران تحت مراقبتشان ندارند و باعث محدودیت هایی برای ما ماها شده است که یکی از دغدغههای این رشته زحمت کش است .
جادارد از شما و مدیر پایگاه خبری سخن مردم وهفته نامه مردم جنوب که این فرصت را در اختیار من قرار دادید تشکر می کنم وبرایتان آرزوی سلامت و شادکامی دارم.
درپایان آرزوی موفقیت داریم برای این بانوی عزیز که دراین شغل مقدس هستند وباردیگر این روزبزرگ را به ایشان وهمه ی زحمتکشان رشته مامایی تبریک می گوئیم.

